Normal_13874538840072_1

(Novum) - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een kerstwieg uit de zestiende eeuw aangeschaft. De wieg van fijngesneden eikenhout stond bij gelovigen thuis en werd soms meegenomen naar de kerk. De wieg is 'een van de mooiste in Nederland', laat het museum donderdag weten.

De wieg werd vermoedelijk gemaakt in het atelier van Jan Borreman. De houtsnijder had vanaf het einde van de vijftiende eeuw een atelier in Brussel . Wat de kerstwieg heeft gekost, maakt het museum niet bekend op verzoek van de anonieme verkoper. De wieg is sinds deze week in het museum te bezichtigen.

Een kerstwieg stond in de middeleeuwen net als de kerststal voornamelijk op zolder en werd rond kerstmis van stal gehaald. In de wieg lag een popje van Jezus waarvoor de gelovigen slaapliedjes zongen. Een mooie kerstwieg stond met kerstmis op het altaar. De typisch Nederlandse traditie is verlorengegaan.

De kerstwieg kent veel symbolen. Zo staat de kribbe voor het geloof en de kerk, terwijl de twee pilasters het Oude en Nieuwe Testament symboliseren. Het voetstuk staat symbool voor de basis van het geloof.