Normal_af_20220316beursplein_10

In evenementencentrum en museum de Beurs van Berlage loopt op het moment de tentoonstelling 'Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt'. Historische panden vergroening maken klinkt wellicht vreemd in de oren. De initiatiefnemers achter de tentoonstelling willen daarom laten zien dat het mogelijk is om van oude stenen panden toekomstbestendige ruimte te maken dankzij slimme aanpassingen en oplossingen. Dit meldt de Gemeente Amsterdam.  

De bouw van Berlage 

De langetermijnvisie voor duurzaamheid is overigens geen eigentijdse gedachte. Al bij de bouw van de Beurs in 1898 wilde architect Berlage dat het pand na zijn originele functie als koopmansbeurs het stadsaangezicht van Amsterdam zou vertegenwoordigen. Dat doet het tegenwoordig nog steeds, met name als locatie voor dansfeesten of als expositieruimte voor kunst. De Beurs heeft een maatschappelijke, creatieve en culturele functie binnen de stad.

Energieprestaties 

Gebouwen met een duurzame bestemming zijn natuurlijk gemakkelijker in te zetten dan gebouwen die voorheen maar één functie hadden. Daarom zal de tentoonstelling oog hebben voor duurzame ingrepen. Energieprestaties kunnen altijd worden verbeterd. Dit begint bij isoleren en eindigt bij zonnepanelen en warmtepompen. In de Beurs is het gasverbruik met zo’n 25% teruggedrongen.

Complex vraagstuk 

Tijdens de tentoonstelling staat vooral het debat rondom verduurzaming centraal. Haal je een historische stadsgezicht weg omdat de verrotte kozijnen enorm veel tocht veroorzaken? Hoe bouw je op een afbrokkelende ondergrond? Omdat er geen goede antwoorden zijn voor deze vragen hopen de makers bezoekers in ieder geval te laten nadenken over de uitdagingen van duurzaam erfgoed.

De expositie is gratis te bezoeken tot en met vrijdag 22 april in de Beurs van Berlage. Het pand is geopend van 10:00 tot 17:00. Volg deze link voor meer informatie.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker