Normal_2809

GRONINGEN - De laatste tijd was het een veel besproken onderwerp in de media, wordt het een koude winter of toch niet?Volgens Meteo Consult wel. Weerplaza verwacht daarentegen een normale winter zonder al teveel kou. Ook Meteo-info doet aan seizoensverwachtingen en voorspeld aan de hand van actuele gebeurtenissen wereldwijd en de berekeningen van onze weercomputers een koude winter.

Hogedrukgebieden komen vooral boven Scandinavië en Centraal-Europa te liggen, lage druk bevindtzich voor het overgrote deel boven Zuid- en West-Europa. Bij een hoog waait de wind met de wijzers van de klok mee. Met een hoog boven Scandinavië betekend dat voor Nederland een oostelijke aanvoer van koudelucht vanuit het hoge noorden.

Echter komt de stromingniet direct uit het noorden maar gaat eerst over Rusland, Polen en vervolgens via Duitsland naar Nederland. Onderweg warmt de lucht uiteraard op, maar gezien de structurele oostenwinden wordt het in de aanvoer richting ook steeds kouder waardoor de lucht steeds minder ver opwarmt tijdens zijn tocht.

Ook het oosten van Europa gaat komende winter gebukt onder zeer koude omstandigheden. Vooral Het Oostblok kan overdag temperaturen tot ver beneden -20 gaan verwachten. Het zuidoosten van Europa krijgt vooral in eind november en begin december een flinke veeg mee van het winterweer. Het zuidwesten daarentegen heeft veelal boven normale temperaturen. Wel regent het er gedurende december geregeld.

Witte kerst?
Halverwegedecember lijkt het voor Nederland pas serieuzer te worden qua winterse perikelen. Met een stevige oostenwind wordt koude lucht naar de lage landen geblazen. Hier botst het tegen zachte oceaanlucht waardoor er richting kerst behoorlijk wat sneeuw gaat vallen. De kans op een witte kerst is in onze ogen dan ook hoog en wordt ingeschat op 85 procent.

Door de aanwezigheid van het sneeuwdek wordt de afkoeling in de nachten verder versterkt, vooral wanneer het opklaart. Tijdens windstille nachten kan de nachttemperatuur tot beneden -15 graden uitkomen (zeer strenge vorst). Ook op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling dienen we rekening te houden met ijzige kou.

Januari levert voor Nederland de meeste kou op, te starten met de eerste dag van 2012. Een stevige oostenwind voert extreem koude lucht aan waarbij het overdag verbeneden -5 zal blijven. Ook de nachten verlopen berekoud met steeds vaker strenge tot ZEER strenge vorst.

De tocht der tochten, komt hij er of toch niet?
Met de te verwachten koude winter zijn de kansen op een Elfstedentocht behoorlijk groot. Echter moet daarbij opgemerkt worden dat de kansen de afgelopen jaren ook groot genoeg waren om de tocht der tochten te verrijden. Alleen was het iedere keer de sneeuw die het voor de Friezen verpestten. Sneeuw werkt als een isolatielaag op het ijs en zorgt ervoordat de kou niet meer bij het ijs komt en de groei dus stokt.

Met het oog op de te verwachten sneeuwval in december en de aanhoudende kou is de kans op de tocht komende winter klein, hooguit 30 procent. De sneeuw van december ligt de hele maand januari op het ijs en smelt niet weg. Januari zelf zal wel aan de droge kant zijn en moeten we het dus doen met uitgedroogde sneeuw waarvan je maar moeizaam een sneeuwpop kan maken.

Vroeg voorjaar?
Ook februari zal fris verlopen, maar richting het einde van de maand weet het kwik steeds sneller de hoogte in te gaan met tegen het einde van de maand zelfs temperaturen flink boven het langjarig gemiddelde. De overgangsmaand maart zal aan de zachte kant en zeer zonnig verlopen. Of het voorjaar een herhaling wordt van afgelopen voorjaar vertellen wij inde loop van de winter in onze nieuwe seizoensverwachting.

© Nationale Recreatiegids