Normal_2354

ALMERE - De gemeente Almere is elf archeologische rijksmonumenten rijker. Dit heeft de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dhr. C. van 't Veen, op woensdag 17 oktober bekend gemaakt. Hij deed dit namens de staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra.

Nooit eerderzijn zoveel schepen tegelijk als archeologisch rijksmonument aangewezen. Tot nu toe hadden slechts drie scheepwrakken in Nederland het predikaat 'archeologisch rijksmonument'. Alle drie die schepen liggen onderwater, terwijl de nieuwe 11 in Zuidelijk Flevoland 'op het droge' liggen. Wethouder mw. Berdien Steunenberg van Beheer, Leefomgeving en Cultuur van de gemeente Almere, ontving uit handen van Cees van 't Veen een oorkonde.

In de hele provincie Flevoland zijn 450 scheepswrakken bekend en de gemeente Almere heeft er 25, waarvan er 11 nu die speciale status hebben gekregen. Het gaat om zevenvrachtschepen, drie vissersschepen en een werkschuit. Ze beslaan vijf eeuwen maritieme geschiedenis: van de 15e tot en met de 19e-eeuw.

Hetaanwijzingsbeleid (van de minister) t.a.v. archeologische monumenten isgericht op de vorming van een evenwichtig en representatief monumentenbestand. Een bestand met monumenten dat een goede weerspiegeling vormt van de bewoningsgeschiedenis in Nederland vanaf de prehistorie tot recentere tijden. 

Gebleken is dat het huidige monumentenbestand uit balans is: bepaalde typen monumenten, waaronder het maritiem erfgoed, zijn zwaar ondervertegenwoordigd. Momenteel zijn slechts drie scheepswrakken wettelijk beschermd!

Voordeel van het predikaat Rijksmonument is dat een beroep kan worden gedaan op rijkssubsidieregelingen voor onderhoud en restauratie. Daarnaast is het een formele erkenning van deze elf scheepswrakken als nationaal cultureel erfgoed waar niet alleen Almere, maar ook Nederland als zeevarende natie, trots op kunnen zijn.

© Nationale Recreatiegids