
BERLIJN - De 30-jarige zwaar verwaarloosde circusolifant Mausi (Muisje) is tijdens een grootscheepse reddingsactie ingestort en overleden. Mausi was een van de olifanten van Circus Herman Renz en werd doorverkocht aan het Duitse circus Voyage. Deze week werd zou de olifant met pensioen gaan in dierentuin Pairi Daiza in België, maar haar laatste transport van Berlijn naar België werd haar fataal. Ze leed aan ernstige gezondheidsproblemen en werd zwaar verwaarloosd.
Mausi heeft 30 jaar in circussen haar kunstjes moeten vertonen, ondanks ernstige gezondheidsproblemen. "Want zij leed aan zware artrose en kon amper nog lopen" aldus aldus bioloog Tobias Dornbush van de European Elephant Group "maar de eigenaar van het circus weigerde pertinent de olifantendame af te staan". Bij aankomst in de dierentuin lag de circusolifant in de wagen en kon niet meer opstaan. Kort daarna stierf zij, vermoedelijk aan hartfalen.
Het circus in Duitsland kocht de olifant van het Nederlandse circus Herman Renz in 1997. De zeskoppige directie verklaarde in een interview dat olifant Mausi in het nieuwe circus Voyage in goede handen was. Olifantenexpert dr. Marion Garaï schetst in een rapport over het welzijn van Mausi een heel ander beeld. Zo zou de artrose van de jonge olifant alleen te wijten zijn aan slechte leefomstandigheden, zoals leven op te harde, natte en koude ondergronden en te extreme bewegingsbeperkingen.
Naast artrose waren ook delen van de oren bevroren geweest en afgestorven en had Mausi een groeiachterstand. Mausi werd rond 1980 geboren in Zimbabwe en tijdens een massaslachting gevangen genomen. In 1981 werd de Afrikaanse olifant naar Nederland geïmporteerd voor circus William Althoff. Deze verkochten de olifant op 7-jarige leeftijd aan circus Herman Renz.
De exacte doodsoorzaak zal door een lijkschouwing in de Universiteit in Luik duidelijk moeten worden. Vele dierenbeschermingsorganisaties in Europa zijn bedroefd na het overlijden van olifant Mausi. Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit: "Mausi is het trieste voorbeeld dat een circusleven niet geschikt is voor olifanten. Wij blijven ervoor strijden dat de redding voor de vele andere verwaarloosde en mishandelde circusolifanten, ook in Nederland, wél op tijd zal komen." Het circus wil geen commentaar geven.
© Nationale Recreatiegids