Normal_3631

LEIDEN - Begin januari 2012 zijn zeven Groenlandse schoolkinderen met hun docent te gast in het Museum Volkenkunde te Leiden. De scholieren maken in het museum een eigen tentoonstelling met de door henzelf gemaakte kunstvoorwerpen. Volkenkunde beschikt over een grote collectie voorwerpen en foto's uit Oost-Groenland, grotendeels verzameld door oud-conservator Gerti Nooter.

Van 24 december 2011 tot en met 15 januari 2012 zijn foto's uit deze collectie te zien in de tentoonstelling: Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto's terug. De kinderen uit Kulusuk maken op die manier hier in Nederland kennis met een deel van hun eigen cultuurgeschiedenis.

Bezoek Groenlandse scholieren
Cunera Buijs, conservator Arctisch gebied van Museum Volkenkunde, bezocht in 2008 een school in Kulusuk, Oost-Groenland. Onder de indruk van de kunstvoorwerpen die de schoolkinderen daar maakten, startte zij een samenwerkingsproject. De bevolking van Kulusuk is van oudsher erg kunstzinnig. Deze traditie leeft nog steeds onder de huidige bevolking en haar schoolgaande jongeren.

De leerlingen uit Kulusuk werden al eerder uitgenodigd om hun werk tentoon te stellen in onder andere Parijs, Canada en Zweden, en nu gaat de reis dus naar Leiden. De scholieren schenken hun werk aan het museum. In het weekend van 7 en 8 januari 2012 zijn de scholieren in het museum aanwezig voor een meet and greet.

De fototentoonstelling: Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto's terug
Dankzij het veldwerk van Gerti, met Noortje aan zijn zijde, heeft Volkenkunde honderden voorwerpen en meer dan 10.000 foto's en dia's uit Oost-Groenland uit de periode 1965-1986 in zijn collectie. Roots2Share, Groenlanders krijgen hun foto's terug toont 37 foto's van Nooter.

Daarnaast zijn gefilmde interviews met Oost-Groenlanders te zien gemaakt door fotograaf Jeroen Toirkens samen met journaliste Petra Sjouwerman. De tentoonstelling is van 24 december 2011 tot en met 15 januari 2012 in Volkenkunde te bezichtigen. Op zondag 8 januari vertelt Noortje Nooter over haar ervaringen in Groenland. 

© Nationale Recreatiegids