Staatssecretaris Henk Bleker wil fors bezuinigen op natuur. Hij werkt aan een plan om het netwerk van natuurgebieden van de Ecologische Hoofdstructuur fors af te slanken. Natuurmonumenten snapt dat bezuinigingen nodig zijn, maar vindt dat de EHS op een behoorlijke manier moet worden afgemaakt.
De EHS goed afmaken kan alleen als daar meer tijd voor wordt uitgetrokken dan is voorzien. En alleen als erprioriteiten worden gesteld. Natuurmonumenten heeft daarom de ambities voor de door haar beheerde natuurgebieden voor de periode 2011-2015 op een rij gezet.
Die vier jaar is ook ongeveer de zittingsperiode van dit kabinet en van de onlangs gekozen provinciebesturen. Natuurmonumenten doet een beroep op de staatssecretaris en op de provincies om bij de 'herijking' van het natuurbeleid met haar ambities rekening te houden.
Natuurmonumenten vindt dat een groot maatschappelijk goed gemoeid is met de natuur.
,,Wedoen het niet voor de liefhebberij. De natuur is vitaal voor vele maatschappelijke doelen, zoals de leefbaarheid, de economie, de waterveiligheid en de beschikbaarheid van water'', aldus De Graeff.
Inde plannen staat dat er vijf redenen zijn om in de natuur te investeren, om te beginnen een soortenrijk Nederland. Met de rijkdom aandier- en plantensoorten in Nederland is het slecht gesteld. Wereldwijd is er nog 70 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit over. In Europa is dat nog 50 procent. In Nederland is het slechts 15 procent.
Verderdraagt natuur bij aan een economisch gezond Nederland. Naast de kenniseconomie vormt de belevingseconomie de groeimarkt van ons land. Deandere redenen zijn een mooi en leefbaar Nederland en een waterveilig Nederland. Of het nu om droogte gaat of om de strijd tegen het wassende water: de natuur is van essentiële betekenis om in ons laaggelegen land te kunnen leven met het water.
,,Met het aanwijzen van deze ruim50 gebieden tonen wij aan dat we durven te kiezen. Het is nu aan rijk en provincies om de uitgestoken hand aan te pakken'', aldus De Graeff.
NRG