
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum viert ‘400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland' met twee bijzondere presentaties. Ottomania toont het oude Turkije aan de hand van ruim 35 bijzondere prenten uit eigen collectie. Op de presentatie Ahmet Polat wordt een indruk gegeven van het Turkije van nu met tien indrukwekkende portretten van jonge Turkse Nederlanders, die hun geluk beproeven in Turkije.
Ottomania: De Turkse wereld door westerse ogen (1500-1750) - 7 maart tot en met 7 mei 2012
Met Ottomania toont het Rijksmuseum hoe de Turkse wereld van de 16de tot en met de 18de eeuw door westerse ogen werd gezien. Reisverslagen, kostuumboeken en prenten van onder meer Albrecht Dürer, Rembrandt en Tiepolo tonen oosterse figuren en oriëntaalse kledij.
Behalve bekende meesterwerken zijn verschillende nieuwe vondsten en aanwinsten te zien, waaronder een unieke 16de-eeuwse ets met Turkse olieworstelaars. Een aantal pittige spotprenten illustreren de vaak gespannen verhoudingen tussen het Ottomaanse rijk en het Westen. De presentatie omvat ruim 35 prenten en geïllustreerde boeken.
Ahmet Polat: Het moderne Turkije - 7 maart tot en met 7 mei 2012
In opdracht van het Rijksmuseum volgde de internationaal bekende fotograaf Ahmet Polat (Roosendaal, 1978, Nederlandse moeder, Turkse vader) jonge, hoogopgeleide ‘Turkse Nederlanders' die hun geluk beproeven in Turkije.
De meeste jonge ‘remigranten' lukt het een carrière op te bouwen in Turkije maar voor sommigen is het culturele verschil te groot geworden. Vanaf 7 maart zijn tien portretten van Polat te zien in het Rijksmuseum. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door het Fonds 1975 (onderdeel van het Rijksmuseum Fonds).
© Nationale Recreatiegids