
AMSTERDAM - Kunstenaar Hugo Kaagman opende woensdag 21 maart samen met de kinderen van de Zeister Vrije School en basisschool De Witte Olifant uit Amsterdam de tentoonstelling ‘Stencil Station'. Met een ouderwetse rangeerhoorn loodste Kaagman de door hem beschilderde trein het museum binnen.
De basisschoolleerlingen maakten de tekstbordjes van de tentoonstelling, de 10-jarige Tije plaatste het laatste ontbrekende tekstbordje. De tentoonstelling is tot 24 juni te zien in de expositieruimte van Het Spoorwegmuseum
Tekstbordjes gemaakt door kinderen
Het Spoorwegmuseum denkt dat de kunst van ‘Stencil King' Kaagman interessant is voor het publiek van het museum . Het is toegankelijke, kleurrijke kunst die een breed publiek zal aanspreken. Omdat zijn atelier is gevestigd op het perron van station Amsterdam RAI zijn treinen een centraal thema in zijn kunst. Zijn manier van werken daagt mensen ook uit om zelf aan de slag te gaan. Denk aan het motto van de punkbeweging: Do it yourself!
Hij heeft daarom ook twee workshops verzorgd voor groepen 7 en 8 van de basisschool waarbij ze zijn manier van werken zelf hebben uitgeprobeerd. Ook keken zij naar zijn kunstwerken en voorzagen deze van commentaar. Het resultaat hangt nu in de tentoonstelling als tekstbordjes bij de kunstwerken. In de tentoonstelling kunnen bezoekers met een touchscreen zelf met sjablonen aan de gang, het resultaat is terug te zien op de website van Het Spoorwegmuseum.
Treinen en graffiti
Treinen en graffiti staan op gespannen voet met elkaar, maar er is een groot verschil tussen vandalisme en kunst. Hugo Kaagman is begonnen als graffiti artiest in de punkperiode in de jaren ‘80, maar had altijd het doel om dingen mooier te maken. Inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea, zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend. Wat Kaagman doet is geen vandalisme of straatvervuiling, maar echte kunst.
Daarom heeft Het Spoorwegmuseum drie collectiestukken aan Kaagman ter beschikking gesteld. Met sjablonen en spuitbussen heeft hij een goederenwagon, een locomotief en een bovenleidingsmontagevoertuig een kleurrijk uiterlijk gegeven. De beschilderde treinen maken onderdeel uit van de tentoonstelling.
© Nationale Recreatiegids