Normal_4911

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum viert ‘400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland' met twee bijzondere presentaties.

Ottomania, de Turkse wereld door Westerse ogen
Het Rijksmuseum bezit een zeer uitgebreide collectie prenten die een beeld van de Ottomaanse tijd geven. Een exclusieve selectie hieruit is nu twee maanden te zien; met zelfs uitingen van het Rembrandtieke oriëntalisme. Een boeiend beeld van de invloed van de oosterse sfeer op het Westen in de 16e, 17e en 18e eeuw.

Het Westen in de ban van de weelderige oriëntaalse kledij, de woeste exotische reizen,de weergaloos spannende macht van het Ottomaanse Rijk. Een fantastische 16e-eeuwse ets met Turkse olieworstelaars heeft alle oosterse aspecten in zich: de bezwangerde geur, de verwachte kracht, de verhullende doeken, de geheimzinnige beeldtaal.

Het moderne Turkije, portretten
Met deze tentoonstelling wordt een aantal foto's aan de collectie van het Rijksmuseum toegevoegd. Fotograaf Ahmet Polat portretteerde jonge Turkse Nederlanders. Ook zichzelf. Hoogopgeleid in Nederland, nu aan het werk in Turkije.

Over honderd jaar, ter viering van vijf eeuwen Nederlands-Turkse betrekkingen, zullen we weten hoe deze remigratie-stap zich ontwikkelde. Deze beelden kunnen dan het resultaat illustreren. Een bijzondere fotocollectie, een heldere aanwinst voor de toekomst. Beide tentoonstellingen zijn van 7 maart tot en met 7 mei 2012 te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam.

© Nationale Recreatiegids