Normal_3719

DRIEBERGEN - Vanwege de hevige regenval en zuidwesterstorm zijn de waterstanden in Groningen, Drenthe en Friesland erg hoog. De Waterschappen hebben daarom besloten om diverse waterbergingsgebieden (ook wel retentiegebieden genoemd) in gebruik te nemen.

De actie heeft als doel de natuur als klimaatbuffer te laten werken. Dit zijn veelal natuurgebieden van Staatsbosbeheer, gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hierdoor wordt wateroverlast in steden als Groningen, Meppel en Leeuwarden voorkomen.

De Onlanden
Het Leekstermeergebied vormt samen met de Eelder- en Peizermaden een nieuw aaneengesloten nat natuurgebied met de naam De Onlanden. De aanleg is in een vergevorderd stadium. Door enkele tijdelijke maatregelen was het gebied al inzetbaar als waterberging. Sinds woensdagmiddag 4 januari is een groter deel onder water gezet.

Oost-Groningen
Ook in het oosten van Groningen wordt het inzetten van waterbergingsgebieden voorbereid. Dit betreffen diverse natuurgebieden van Staatsbosbeheer: Tusschenwegen, ten zuiden van Winschoten, is ingericht als natte natuur met open water, plas-draszones en droge terreinen met begrazing.

De Ruiten Aa bij Sellingen is een voormalige veenbeek. Door ontginning en ruilverkaveling was van het oorspronkelijke beekdal weinig over. Doorhet beeksysteem in natuurlijke staat terug te brengen is de stroming verbeterd.

Drenthe
De herinrichting van diverse beekdalen heeft ook hier zijn effect. Zowel de Geeserstroom in Zuidoost Drenthe als het Oostervoortse - en Lieversche diep kunnen meer water dan voorheen herbergen door meer meanders en ruimte.

Friesland
In Zuidwest Friesland staan 's winters al veel natuurgebieden rondom de meren onder water. Sommige graslanden krijgen momenteel wat meer water voor de kiezen. In Noordoost Friesland wordt morgen mogelijk natuurgebied Soestpolder bij het Bergumermeer in gebruik genomen als waterberging.

© Nationale Recreatiegids