Normal_3741

AMSTERDAM (NOVUM) - Bij de Tolberter Pettenpolder lijkt het gevaar van een dijkdoorbraak geweken. Het water blijft nog wel stijgen, maar de situatie is onder controle, zegt een woordvoerder van de Groningse brandweer donderdagmiddag. De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen.

Onvoorspelbaar
"Al weet je het maar nooit. Het weer blijft onvoorspelbaar", aldus de woordvoerder. Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht. In de gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een noodverordening afgekondigd.

Volgens de brandweer is niet iedereen vertrokken. Wel is het leeuwendeel van het vee naar andere plaatsen gebracht. Bij Leek staan vijftig militairen klaar om te helpen bij de problemen met het hoge water. Een compagnie uit Havelte is met vrachtwagens en boten aanwezig.

Noodpompen
Rijkswaterstaat heeft vier noodpompen naar Leek gebracht om in Groningen en Friesland het overtollige water weg te pompen. Het waterschap Noorderzijlvest had om de extra hulp gevraagd.

Staatssecretaris Joop Atsma (Water) zegt te verwachten dat de pompen donderdag of vrijdag al in werking zullen zijn. ''Ik ben ook blij met de alertheid en daadkracht die de waterschappen aan de dag leggen'', aldus Atsma.

''De wateroverlast die er is, is uitermate vervelend, maar zij doen er echt alles aan om grote problemen te voorkomen. De waterschappen kunnen dat als geen ander.''

Friesland
Ook het waterschap Friesland zet polders onder water om het waterpeil in de kanalen en sloten te verlagen. Het gaat om een gebied bij Burgum in het oosten van de provincie en Grou in het hart van Friesland. Dat heeft het waterschap donderdag bekendgemaakt.

De polders zijn speciaal aangelegd om bij extreem hoogwater te fungeren als berging voor het overtollige water. De verwachting is dat het waterpeil daardoor enkele centimeters zal dalen. Het waterschap krijgt steeds meer moeite om water te weg te werken op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het eerste is tjokvol en op de Waddenzee waait een harde, noordwestelijke wind die het spuien bemoeilijkt.

Recreatiepark
De Friese gemeente Boarnsterhim heeft de bewoners van een recreatiepark en een eiland bij Grou opgeroepen hun woning te verlaten vanwege overstromingsgevaar. De oproep geldt voor ruim 150 vaste bewoners en een onbekend aantal vakantiegangers.

''Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel vakantiewoningen bezet zijn'', aldus een woordvoerder. De evacuatie is op vrijwillige basis, omdat de situatie niet levensbedreigend is. De gemeente adviseert de bewoners te overnachten bij familie of in een hotel.

Delfzijl
Waterschap Noorderzijlvest heeft donderdagmiddag om 4 uur de vier dijkdoorgangen in Delfzijl gesloten. Door de hevige storm en het hoge water op zee wordt een waterstand verwacht van 3.40 meter boven NAP. Dat is bijna 2 meter hoger dan normaal, zo meldde het waterschap donderdag.

De afsluiting is nodig om Delfzijl te beschermen tegen overstromingen. Het is nog niet bekend wanneer de dijkdoorgangen weer opengaan.

Zuidwest-Nederland
In een groot gebied in het zuiden van Zuid-Holland is beperkte dijkbewaking ingesteld. Het gaat onder meer om de Zuid-Hollandse eilanden IJsselmonde, Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en de dijken bij Sliedrecht en Kinderdijk. Dat hebben de waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland gemeld.

De dijkbewaking betekent dat dijken extra worden gecontroleerd door medewerkers van het waterschap. ''Een volledige dijkbewaking, waarbij ook vrijwillige dijkwachten worden ingezet, wordt niet verwacht", aldus het Waterschap Hollandse Delta. De waterschappen blijven de komende uren alert.

Oosterschelde
Het Waterschap Hollandse Delta sloot woensdagmiddag uit voorzorg al tijdelijk het buitendijks fietspad op de Portlandse Zeedijk bij Rhoon af. Ook zijn de duiker (de verbinding tussen twee waterwegen) en het gemaal bij Heinenoord respectievelijk gesloten en tijdelijk stilgezet.

Ook de dijken rond de Oosterschelde in Zeeland werden donderdag tijdelijk bewaakt. Daarvoor kwamen ongeveer 50 waterschapsmedewerkers in actie. De dijkbewaking werd aan het begin van donderdagmiddag weer opgeheven. Voor de Westerschelde was het niet nodig om dijkbewaking in te stellen, aldus het Waterschap Scheldestromen.