
De Stichting Vrije Recreatie (SVR), grondlegger van het kamperen bij de boer, verwacht een goed kampeerjaar. Gedwongen door de economische crisis ruilden velen de luxe en dure vakantie in voor een eenvoudiger enmeer betaalbare vakantie en gingen kamperen op de kleinschalige campingvan de kampeerboer.
Volgens de SVR wordt dit ook het beeld van 2011. De stichting trekt die conclusie vanwege de enorme belangstelling tijdens de SVR-Vakantiebeurzen, die de afgelopen twee maanden in Nederland zijn gehouden. Onder het motto 'Zoek je eigen kampeerboer en -boerin uit' wist de SVR dit jaar zo'n 35.000 bezoekers te trekken.
Basic kamperen
Uitgesprekken met bezoekers van de beurzen bleek dat veel recreanten de laatste jaren hun patroon van vakantievieren hebben gewijzigd en dat de animo om basic te kamperen alleen maar is toegenomen. Bij de SVR is daaralle gelegenheid voor, want deze campings bieden ruimte en rust en, wanneer recreanten eenmaal de gastvrijheid daar hebben ondervonden, is men de camping met de bekende toeters en bellen al snel meer dan beu. Soms was men een vermogen kwijt aan ongevraagde extra's.
Bezoekers van de SVR beurzen staken hun licht op over de vele mogelijkheden van het kamperen bij de boer. Informatie in overvloed, want op elke beurs waren ongeveer 350 SVR-campings uit binnen- en buitenland aanwezig.
Veelbezoekers gingen naar huis met tassen vol folders en bovendien werd eenaantal van hen - omdat zij de zoveelste bezoeker waren - verrast met een gratis vakantie of nuttig kampeerattribuut, beschikbaar gesteld doorde gastvrije boeren en de op deze beurs aanwezige caravandealer.
Tijdensde beurzen nam een flink aantal SVR-kampeerboeren deel aan de training reanimatie van DLS. De training met de defibrillator werd hen gratis aangeboden. Het is voor de SVR belangrijk dat haar campings niet alleen veilig, maar ook 'hart'-vriendelijk zijn.
Blijvend betaalbaar
Voorde SVR blijft betaalbaarheid het kernwoord. De kampeerders vragen erom en de aangesloten campings bieden het. De SVR probeert daar zoveel mogelijk de hand aan te houden; een streven dat door de meeste kampeerders bijzonder wordt gewaardeerd.
In dit kader wijst de SVR op campings van andere organisaties waar de tarieven de pan uit beginnente rijzen, met het gevolg dat daar de bezetting terugloopt. Niet verwonderlijk overigens, want de kampeerder die niet zozeer op rust en ruimte uit is, is geneigd om dan voor die enkele euro meer voor de wat luxere camping te kiezen.
Wanneer alle niet-commerciële campings daarin zouden meegaan, zou dit wel eens nare gevolgen kunnen hebben voordie andere kampeerder, die juist wel voor die rust en ruimte kiest. Hetexploiteren van een eenvoudige boerencamping is dan niet meer rendabel en het fenomeen kamperen bij de boer verleden tijd. "En zover moeten we het niet laten komen", vindt zowel SVR-kampeerder als SVR-boer.