Normal_4379

AMSTERDAM– Ooit was de Vennbahn een belangrijke spoorweg en leverde werk aanduizenden mensen, komende zomer komt ze opnieuw tot leven als een fietsroute over 125 kilometer door de natuur. Op de komende Fiets enWandelbeurs, op 11 en 12 februari in de Amsterdam RAI, presenteertEifel-Ardennen-Marketing deze route tussen Aken en hetNoord-Luxemburgse Troisvierges, met daartussenin de Hoge Venen inOost-België.

De Vennbahn passeert vanaf Aken talloze malen de Belgisch-Duitse grens, kronkelt richting Monschau met zijn vakwerkhuizen en via de Signal de Botrange, het hoogste punt van België (694 meter), naar St. Vith. Daarna volgt de pittoreske Our-vallei op weg naar het eindpunt in Troisvierges in Luxemburg.

Stations en wagons
De voormalige treinstations in onder meer Raeren, Walheim en Sourbrodt, signaalinstallaties en lang verlaten wagons herinneren nog aan de tijd dat de Vennbahn een drukke spoorlijn was tussen de kolengebieden bij Aken en de staalfabrieken in het zuiden.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de lijn in vergetelheid, totdat de Vennbahn een tweede leven kreeg in het kader van het RAVeL-programma van het Waalse Gewest in België, dat de aanleg van ‘groene wegen' voor niet-gemotoriseerd verkeer stimuleert.

© Nationale Recreatiegids