Normal_279
Een grote meerderheid van het Engelse Parlement heeft vandaag gestemd voor een motie waarin het gebruik van wilde dieren in circussen wordt verboden. Na Oostenrijk is Engeland het tweede Europese land dat het gebruik van wilde dieren in circussen verbiedt.

De Britse Minister van Landbouw, Jim Paice, verklaarde tijdens het debat de motie te zullen uitvoeren en de voorbereidingen te treffen voor een verbod en de opvang van de circusdieren. Het verbod zal deel uitmaken van de Britse Animal Welfare Act 2006.

Uit onderzoek van het Britse ministerie van Landbouw uit 2010, blijkt dat 94% van de ruim tienduizend respondenten een totaal verbod wil op het gebruik van wilde dieren in circussen. Momenteel treden er 39 wilde dieren in Engeland op, waaronder olifanten,tijgers en leeuwen. De laatste jaren loopt de populariteit van circussen met wilde dieren niet alleen in Engeland sterk terug. Zo zijn er in de afgelopen vijf jaar nog nooit zoveel circussen zonder (wilde) dieren in Nederland geweest als in 2010. Het aandeel van circussen met wilde dieren is gedaald van 83% (2006) naar 35% (2010). Het aantal wildedieren dat in Nederland in circussen leeft is gelijk gebleven met 250 dieren.

Nederland is hiermee het enige Europese land welke geen welzijnswetgeving heeft ingesteld voor circusdieren. In 2009 kondigde voormalig minister Verburg nog Nederlandse regelgeving aan, maar staatssecretaris Bleker annuleerde deze belofte in februari dit jaar. Ook bereidt de staatssecretaris een wijziging van het Besluit op de uitheemse dieren voor om circussen vrijstelling te geven van de vergunningsplicht om uitheemse dieren te mogen houden. In tegenstelling tot circussen moeten dierentuinen wél voldoen aan de vergunningsplicht. Leonie Vestering, directeur van dierenwelzijnsvereniging Wilde Dieren deTent Uit: "Het is onbegrijpelijk dat dierentuinen zich wél aan regels moeten houden, maar circussen vrij spel krijgen. Bovendien, iedere burger in Nederland kan zich binnen één dag inschrijven als circus en daarmee straks legaal wilde dieren in de achtertuin houden. Een onverantwoord en ondoordacht besluit."

De Europese Commissie staat achter de bevoegdheid van lidstaten om wilde dieren in circussen te verbieden. Zo oordeelde de Commissie onlangs dat lidstaten bevoegd zijn eigen wetgeving in te stellen om het welzijn van dieren te waarborgen. Een verbod op circusdieren zou hiermee ook in Nederland ook legitiem zijn. Wilde Dieren de Tent Uit pleit voor een verbod op wilde dieren in circussen, temeer omdat wilde dieren in circussen kampen met grote welzijnsproblemen, zoals blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen (2009). Leonie Vestering: "We hopen dat staatssecretaris Bleker op korte termijn het voorbeeld van Engeland en Oostenrijk zal volgen. Een circus met wilde dieren is niet meer van deze tijd."