Normal_783

Op 15 juli 1961 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: de collectie van het Stedelijk Museum Zutphen kon vanaf dat moment eindelijk goed en overzichtelijk gepresenteerd worden in het kloostergebouw aan de Rozengracht 3. Vandaag de dag, 50 jaar later, zijn daar nog steeds de `Zutphense Schatten' te zien.

Het Broederenkloostercomplex, waar het huidige museum en bibliotheek in zijn gehuisvest, werd in 1293 gesticht en bestond naast het klooster en de kerk uit diverse andere gebouwen. In de loop van de tijd kreeg het kloostergebouw andere functies. Zo bood het onderdak aan verschillende scholen, maar fungeerde het ook als kazerne. De huidige vorm van het Broederenkloostercomplex is mede bepaald door het bombardement in 1944, waarna alleen de kerk en het kloostergebouw over bleven.

Zutphens veelbewogen geschiedenis kent veel hoogte en dieptepunten, de weerslag daarvan is terug te vinden in de rijke collectie van het Stedelijk Museum.
De Zutphense Schatten en de wisseltentoonstellingen maken het Stedelijk Museum al jaren een van de belangrijke trekpleisters van de stad: het vanzelfsprekende begin van een bezoek aan Zutphen. Het Stedelijk Museum Zutphen vormt samen met het Museum Henriette Polak de Musea Zutphen.

Waar iets te vieren valt wordt getrakteerd. Iedere tentoonstellingsbezoeker van het Stedelijk Museum Zutphen die dit weekend de baliemedewerker `feliciteert' krijgt een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). In het Stedelijk Museum Zutphen zijn naast de Zutphense Schatten de indrukwekkende schilderijen van A.M. Gorter te zien in de tentoonstelling A.M. Gorter (1866 - 1933) Schilder van het Oost-Nederlands Landschap en de tentoonstelling Made in Zutphen - 20 jaar Teken van kunstenaars en Zutphens designduo Michael Beer & Miriam Kemperman. In het Museum Henriette Polak zijn portretten van Kees Verwey te bewonderen in de tentoonstelling Zelfbeelden - Kees Verwey (1900 - 1995), waaronder het nooit eerder getoonde zelfportret in glas-in-lood.