
BRUSSEL - Net als in Nederland is ook bij de Zuiderburen, een beweging ontstaan om de toeristische sector meer te laten samenwerken. In Vlaanderen wordt dat geïnitieerd vanuit de overheid onder de naam Toerismepact 2020. Op 31 januari zet minister van toerisme Geert Bourgeois zijn handtekening onder het pact, gevolgd door meer dan 150 toeristische organisaties uit Vlaanderen en Brussel, zo meldt Pretwerk.
Het beknopte startdocument Toerismepact 2020 geeft in elf pagina's een overzicht van onder andere de visie, missie en een plan van aanpak. Hieronder staan enkele kernpunten:
Breed draagvlak
Het is de eerste keer dat een breed strategisch beleidsplan voor het toerisme in Vlaanderen-Brussel tot stand komt en dat de toeristische partners een pact sluiten. De organisatie komen uit diverse geledingen; zowel publiek als privaat en zowel profit als non-profit. Sommige organisaties creëren het toeristisch aanbod; andere staan in voor beleidsvorming- of uitvoering of verdedigen toeristische belangen.
Vlaanderen of België?
Bij de operationele doelstellingen komt een typisch Belgische kwestie bovendrijven. Het samenwerkingsverband kiest bewust voor een profilering van Vlaanderen (en Brussel). Vlaanderen als toeristische bestemming ontbeert een duidelijke Vlaamse toeristische identiteit en imago. Er wordt dus aandacht gevraagd voor een overkoepelende brandingstrategie om de aantrekkingskracht en de bekendheid van toeristisch Vlaanderen te verhogen.
Rol van Brussel
Een specifieke uitdaging is de promotie van de hoofdstad, Brussel. Brussel wordt gezien als belangrijke toeristische bestemming en als de hoofdstad waarvan de internationale bekendheid een locomotief is voor Vlaanderen als geheel.
Kerncijfers cruciaal
Om de doelstellingen te realiseren is de kennis van de juiste kerncijfers, het delen van die kennis en het aanvaarden van een gemeenschappelijk interpretatiekader is cruciaal om sturend te kunnen optreden ten aanzien van het toeristisch proces.
Klik hier voor meer informatie,
© Nationale Recreatiegids