
De vraag of massatoerisme goed is voor de hoofdstad leidt onder Amsterdamse ambtenaren tot zoveel discussie, dat ze verzuimen hun kerntaak goed te vervullen: het uitvoeren van beleid dat door het college is bedacht. Dit heeft een student van de Wageningen Universiteit blootgelegd, zo meldt Het Parool.
Tom Jakobs wilde voor zijn afstudeerscriptie van de studie Toerisme en Duurzaamheid onderzoek doen naar de plannen van Amsterdam om toeristen over de stad te spreiden. Maar na een eerste heisessie, waar hij door ambtenaren voor was uitgenodigd, besloot hij zijn focus te verschuiven: "De bijeenkomst verliep chaotisch, de discussie ging alle kanten op." Tot Jakobs verbazing kwam al vrij gauw aan het licht dat er onder Amsterdamse ambtenaren helemaal geen consensus heerst over de aanpak van het massatoerisme in de hoofdstad: "Het spreidingsbeleid dat de politiek wil inzetten tegen het toerisme kon onder ambtenaren niet rekenen op draagvlak."
Hierop ging Jakobs ambtenaren interviewen, waaruit twee kampen naar voren kwamen: het sociale kamp, dat met het oog op de leefbaarheid maatregelen wil, en het economische kamp, dat een laissez-faire-beleid nastreeft: "Hun argument: straks zitten we weer in een economische crisis, dus laten we van de drukte profiteren zolang dat nog kan", aldus Jakobs. Hij stelt dat deze onenigheid leidt tot gelobby en beïnvloeding van het beleid, terwijl de ambtenaren eigenlijk gewoon de plannen van het college zouden moeten uitvoeren. Het aanpakken van de drukte in Amsterdam door het massatoerisme, wat het college graag wil, wordt hierdoor geremd.
De bevindingen van Jakobs worden binnenkort gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel. De gemeente heeft nog niet gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek.
Door: redactie Nationale Recreatiegids