
Reststromenhub Dutch Fresh Port is een initiatief van Zuid-Hollandse ondernemers om verstandiger met restafval om te gaan. Voedsel dat niet meer bestemd is voor de klant kan worden ingezet op allerlei verstandige manieren. Dit meldt de Provincie Zuid-Holland.
Veel groente en fruit haalt de supermarkt niet. De Nederlandse consument is nog streng op bevlekte bananen of kromme komkommers. Doorgaans worden deze producten vernietigd tot compost of vergist. Bedrijven die energieneutrale ambities hebben zoeken een manier om deze producten een hoogwaardigere bestemming te geven.
Gegevens
De Pronvincie Zuid-Holland heeft daarom een restromenhub opgezet waar ondernemers kunnen melden hoeveel producten er achterblijven. Met behulp van digitale gegevens is het mogelijk om een helder beeld te krijgen van de omvang van de regionale restromen.
Marktplaats
Naast inzicht in gegevens biedt de hub ook de mogelijkheid om restproducten aan te bieden aan potentiële kopers. Met het initiatief worden producenten van restromen in contact gebracht met mogelijke kopers. Een voorbeeld is de startup Sophyn Greens. Zij maken pasta op basis van groentes. Afgekeurde producten zouden daarom een uitstekende bestemming zijn voor de productie hiervan.
Samenwerking
De betrokken midden- en kleinbedrijven benadrukken het samenwerkingsverband en de vernieuwende inzichten in productiecycli. Universiteiten en hogescholen zouden de gegevens ook kunnen gebruiken voor onderzoek naar restromen. De Provincie Zuid-Holland zet dan ook in op een zo breed mogelijke maatschappelijke samenwerking.
Door: Nationale Recreatiegids