
Sinds Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de cultuursector, op 13 juni in gebruik is genomen, zijn er in totaal 26 meldingen binnengekomen. Geen van hen heeft uit de anonimiteit durven treden of aangifte te doen. Dit meldt Trouw.
Het meldpunt werd ruim vier maanden geleden opgezet door dertig organisaties in de podiumkunsten en de televisiewereld. Iedereen die door werk of opleiding verbonden is aan deze sectoren kan misstanden melden en met een vertrouwenspersoon spreken.
Of het aantal meldingen veel of weinig is, daar is geen consensus over. Yolande Melsert, directeur van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK): "Bij nul meldingen waren we teleurgesteld geweest. We weten immers dat er genoeg dingen spelen in onze sectoren. Ik vind 26 in vier maanden best veel. Ook denk ik dat het bestaan van het meldpunt preventief werkt. We horen dat er grappen worden gemaakt op de werkvloer over de vraag of je elkaar nog wel mag aanraken. Het is dus een item."
Uit een eerste analyse van de klachten en meldingen blijkt onder andere dat melders het niet aandurven juridische vervolgstappen te zetten. Melsert: "Dat kan niet anoniem. Men is bang voor carrièreschade, bijvoorbeeld door minder kans op freelance werk. Dat vind ik zorgelijk, want het betekent dat er nog steeds een sfeer heerst waarin je ongewenst gedrag niet kunt afwijzen. Daar word ik misselijk van."
Het NAPK zou daarom graag zien dat er naast het meldpunt ook een onafhankelijke klachtencommissie komt: die zou onafhankelijk onderzoek moeten doen naar een zaak waarbij hoor en wederhoor wordt gepleegd bij beide partijen, zonder dat de anonimiteit hoeft te worden opgegeven. Probleem zijn echter de kosten, zo stelt Melsert: "We hopen dat het ministerie van cultuur wil bijspringen. Sociale Zaken heeft al geweigerd."
Door: redactie Nationale Recreatiegids