
AMSTERDAM (Novum) - Conservatoren van het Prado in Madrid hebben de vroegste kopie ontdekt van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Vermoedelijk werd het schilderij gemaakt door een leerling in het atelier van de kunstenaar, gelijktijdig met het origineel.
Het kunsttijdschrift The Art Newspaper meldt donderdag dat de laatste lagen donkere verf de komende weken van het werk worden gehaald. Door de verf wist lange tijd niemand dat het om een vrijwel identieke kopie ging.
Vooral de precieze details van het Toscaanse landschap op de achtergrond werden verdonkeremaand. Conservator van het Spaanse museum Miguel Falomir vermoedt dat dat is gebeurd in de achttiende eeuw, mogelijk om het stuk aan te passen aan het interieur van de eigenaar.
De recente ontdekking zou kunnen betekenen dat de datering van het origineel moet worden aangepast. Als het schilderij van Da Vinci's latere leerling Francesco Melzi blijkt te zijn, kan het niet tussen 1503 en 1506 zijn gemaakt, zoals het Louvre, waar het werk hangt, zegt. Melzi werd pas Da Vinci's assistent in 1506.
Ook geeft het schilderij inzicht in de technieken van de renaissanceschilder. Uit onderzoek naar de lagen onder de zichtbare verflaag blijkt dat de oorspronkelijke compositie van de kopie en de Mona Lisa, voordat deze laatste af was, vergelijkbaar zijn. Dat suggereert dat beide werken naast elkaar zijn gemaakt en ontwikkeld.
Conservatoren denken dat het goed mogelijk is dat de leerling de geportretteerde, vermoedelijk Lisa Gherardini, heeft ontmoet. Ook zeggen de onderzoekers bewijs te hebben dat de pupil erbij was toen ze voor Da Vinci poseerde.
Naast het Prado wordt de vroege kopie ook als zodanig erkend door het Louvre in Parijs. Het werk is vanaf eind maart in dat museum te zien naast het origineel.